Over Alfons Flik

Mijn naam is Alfons Flik. Ik ben 55 jaar, getrouwd en vader van 2 twintigers. Mijn persoonlijke interesses liggen, naast een passie voor onderwijs en leiderschap, vooral op het sportieve vlak. Behalve het feit dat ik veel sport uitoefen, kijk ik er ook graag naar. In de zomermaanden ben ik druk met tennissen en fietsen op de racefiets en mountainbike. In de wintermaanden tennis ik nog maar één keer in de zaal en probeer ik mezelf vooral fit te houden in de fitnesszaal. Daarnaast ben ik graag aan het reizen. Mijn vrouw en ik maken graag culturele uitstapjes d.m.v. stedentrips en zijn fervent kampeerders.

Visie

Mijn visie op onderwijs is dat dit te allen tijde in dienst moet staan van het leren van de leerling. Daarbij is leren het vergaren van kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes en onderwijs het regisseren van het leren van kinderen, door het inzetten van doelgerichte strategieën, activiteiten, procedures en middelen die het leren van kinderen initiëren, uitdagen en ondersteunen.

Curriculum Vitae

Ik ben in totaal 25 jaar werkzaam geweest in het basisonderwijs. Eerst als groepsleerkracht en als project- en locatieleider, waarbij ik verschillende uitdagingen heb aangepakt. Vanaf 1999 tot en met 2011 ben ik (meerschools-) directeur geweest en heb ik binnen het bestuur interim-opdrachten verzorgd. In die functie heb ik o.a. een fusietraject begeleid van 3 scholen naar één school met 2 locaties. In die tijd heb ik een breed ontwikkelde kijk op leidinggeven en coachen van (leer)teams ontwikkeld. Het begeleiden van veranderingsprocessen, leerprocessen, mensen en groepen mogelijkheden laten ervaren en het ondersteunen in het bereiken van vooraf gestelde doelen, zijn uitdagingen die ik graag aanga. Mijn wijze van werken kenmerkt zich als eerlijk en oprecht, ook confronterend maar vanuit een positieve insteek om tot een bevredigend resultaat te komen. Ik beschik over goede communicatieve vaardigheden en ben in staat om naar mensen te luisteren. Ik ga open en onbevangen te werk met een realistische en humoristische inborst. Vanaf september 2011 heb ik gewerkt ik als onderwijsadviseur schoolontwikkeling, waarin ik die competenties en vaardigheden heb benut om scholen te begeleiden in o.a. het opbrengstgericht werken en het kwaliteitsbeleid.

In die functie ben ik uitdagingen aangegaan als onderwijsinhoudelijk interim manager, interim directeur P.O. en bovenschools onderwijsinhoudelijk directeur. De grootste uitdaging die ik graag aanga is scholen die (zeer) zwak zijn of dreigen te worden, binnen afzienbare tijd weer op de rit te krijgen door vanuit externe aansturing capaciteit op te bouwen in de schoolorganisatie, zodat er duurzaam wordt veranderd. Sinds 2015 ben ik als senior onderwijsadviseur ingezet als projectleider verbetertrajecten binnen het HCO, waarbij ik aan de hand van analyses en plannen van aanpak teams heb samengesteld van onderwijsadviseurs die de plannen van aanpak gaan uitvoeren. Daarnaast ben ik projectleider leiderschap voor de Bazaltgroep geweest en heb ik leergangen voor deskundigheidsbevordering van schoolleiders ontwikkeld en opleidingen (onderwijskundig) leiderschap verzorgd. Per maart 2018 ben ik eigenaar van Alfons Flik Onderwijsadvies en werk ik 3 dagen voor de Laurentius Stichting te Delft als beleidsmedewerker onderwijskwaliteit. Ik die hoedanigheid denk ik mee met de stichting en de scholen om de onderwijskwaliteit te waarborgen en te verbeteren onder het motto; “Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”.

Aanbevelingen

Alfons is in staat een schoolorganisatie grondig te analyseren. Vanuit zijn analyse neemt hij het bestuur, de schoolleider en het team mee in het optimaliseren van het aanbod, didactiek, kwaliteitszorg, data-analyse, leiderschap en collegiaal leren. Hij doet dit op zeer gestructureerde wijze. Naast veel kennis en ervaring, heeft Alfons ook een gezonde dosis humor!

Nicole van RensSenior Adviseur Onderwijs, BMC Advies

Ik heb Alfons leren kennen als een zeer doortastende en deskundige trainer en adviseur. Iemand met veel kennis van het onderwijs. Hij weet hoe het werkt. Hij kent de praktijk goed, is in staat om op een prettige wijze de kwaliteit van het onderwijs te analyseren en op een constructieve manier, samen met de klant, de verbeteringen in te richten en in te zetten. Zijn vlotte en heldere communicatie maken de samenwerking heel plezierig.

Léone HeidemanHoofd Beleid en Advies, De Haagse Scholen

Koersvast, doelgericht en enthousiast zijn woorden die direct bij mij opkomen als ik aan Alfons denk. De afgelopen twee jaar werken wij intensief met elkaar samen tijdens een ontwikkeltraject op de Petrusschool. Alfons bewaakt de grote lijnen van het traject, maar coacht mij ook als directeur.
Wij sparren met grote regelmaat en hij is erg toegankelijk.
Met Alfons aan je zijde kun je echt van 1+1, 3 maken! Mooi hoe de chemie tussen Alfons en mij werkt!

Edward den HeetenDirecteur Petrusschool Rijswijk

Contact opnemen

Alfons Flik
+31(0)6 119 500 80 — info@alfonsflik.nl
Goudmos 13, 2914 AE Nieuwerkerk aan den IJssel